2012. február 20., hétfő

Pár érdekesség


Nem régóta vagyunk itt, hogy nagy összefüggéseket, igazságokat tudjunk mondani, de íme pár érdekes megfigyelés, ami kicsit színesebb képet adhat Thaiföldről.  

Kik utaznak: kikkel találkoztunk nagyrészt, azaz kb milyen nemzetiségek utaznak legtöbbet: német, francia, svájci, angol, amerikai. Délebben több az orosz, fent itt északon csak elvétve találni egy-egy példányt.

Közlekedés: a thaiok nagyon türelmesek, ellenben örültek is, de ez biztos azért van, mert hisznek a lélekvándorlásban, és áldoztak már eleget kedvenc Buddhájuknak. Nem értem, hogy miért kell beláthatatlan kanyarokban előzni???!!! És ezt rendszeresen csinálni. A másik meg, hogy nagyon sokan motoroznak, ám nagyon kevesen hordanak bukósisakot, egyértelmű védelmi funkciója és annak ellenére, hogy kötelező (helyi mértékkel számolva igen drága a büntetés). A másik meg, hogy egy motoron utazik egy egész család, apa, anya, kisgyerek, szintén minden biztonsági limlom nélkül, strandpapucsban. Lehet én vagyok a parás, meg Európából jöttem, de azért ez felelőtlenség. Plusz itt Pai-ban este kb mindenki ittasan vezet. Nem ismerek baleseti statisztikát, de érdekes lenne összevetni egy otthoni túlszabályzott közlekedési rendszert meg mondjuk ezt. Oké, parás vagyok, meg én nem úgy csinálom, ahogy a helyiek, de szerintem nem történik több baleset. (Leszámítva a turistákat, akik itt ülnek először motorra, és nem az első féket használják… elég sok embert látni így kötésekkel teli mászkálni) Ja és persze itt senkinek sincs jogsija, vagy ha valaki mégis kéri, akkor a sarki boltban vehetsz egyet. Ezért a thaiok amit járni tudnak már motorra is ülnek. J

Rendőrség: itt Pai-ban a motor és autókölcsönző cégek lefizetik a rendőröket, hogy ne csesztessék a turistákat. Egyébként ők sem a példamutatásukról híresek. Sokszor nem hordanak bukósisakot, csak egy sapkát. Időnkéknt whiskey-znek munkaközben. Egyébként jófejek ott is, ahol nincsenek lefizetve.

Állatok: kistestű tömzsi kutyák fekszenek sokfelé, ismerik a balratartási szabályt a közlekedésben, nem pofátlanok, nagyon békések. Szeretnek MOTORON utazni. Mint utóbb kiderült sok macskának azért hiányzik a farka egy része, mert a helyiek eltörik/levágják. Ezt főleg Bangkokban figyeltük meg. Gondoltunk mindenféle vallási vagy egyéb babonás indokra, de nem ez az oka. Egy 20 éve Thaiföldön élő svájci ismerősünk elmondta, hogy régebben, Bangkokban a nem olyan régen felszámolt nyomornegyedekben a házak teteje bádogból volt. És ha a macskák rohangáltak a tetőkön, az igen nagy zajt csapott. Ezért eltörték/levágták a farkukat a helyiek, hogy ne tudjanak egyensúlyozni, maradjanak csak a földön, és fogják meg a patkányokat. Ezért a képességükért nagyon szerették a macskákat.

Vallás, jelképek: a bazári buddhizmus szerintem nagyon jól jelképezi az itteni állapotokat. Csillogjon minél jobban, több aranyat, több Buddha szobrot mindenhova, ereklyét, szent lábkörmöket, minél több kántálást. Azért a led technika már ide is betört: neonszínű dicsfény Buddhának, led-falon futóáldások és egyéb gusztustalanságok. Nekem kicsit bálványimádásnak tűnik az egész itteni vallási élet, nem teljesen az amit otthon hallottam/láttam a buddhista szellemiségről. Ez lehet csak a külsőség, mert azért az emberek elég kiegyensúlyozottnak tűnnek, de ez elég felületes megítélés és általánosítás, de kb ezt érzem. Szóval működik azért itt valami. Egyébként az marha érdekes, hogy a legutolsó putriban is van egy kis szentély, vagy egy szentkép, és mellette ott figyel a thai király valamilyen képe, akit félistenként tisztelnek (mellesleg ő a világon leghosszabb ideje uralkodó királya a 65 évével). Külön érdekes dolog, hogy minden reggel „papetetés” van. Körbejárják a papok a helyi települést és az aznapi élelmüket elkérik a lakosoktól. Az idősebbek először kiválogatják, ami nekik kell, a fiataloknak meg marad, ami marad. Ha jól értettem, egyébként minden fiúnak el kell mennie kolostorba pár hónapra élni a suli után és mielőtt elkezdene dolgozni vagy tovább tanulni.

Kaja: nagyon finom és olcsó általában. Egyszer kétszer kifogtunk olyan husit vagy tojást, aminek tyúksegg szaga volt, de ez nem jellemző. Az ételmérgezés egyszer csak megtörténik, túl kell élni. De ez nem is biztos a kajától van, hanem a másféle baciktól. Rengetegszer ettünk utcán, nagyon finomakat, nem kell tőle félni. Amit nemrég tudtam meg, hogy van egy MSG nevű anyag, amit itt Ázsiában előszeretettel használnak. Ez az anyag érzékenyebbé teszi az ízlelőbimbókat, ezért az íztelen kaja is finom lesz. A hátránya az viszont, hogy eltompul az ízlelés, és holmi súlyos betegség is kialakulhat, ha sok ilyet eszel. Ez van mekis kajában is, és ez alakíthat ki függőséget is. Most már ezt is tudom. J Mindenesetre nem csinálunk belőle problémát, viszont nem akarom egész életemben enni. Egyébként nagyon egészségesen eszünk. Csomó zöldség, gyümölcs, hús, rizs. Alig eszünk pékárut, búzaszármazékot, tejet. Nagyon hiányzik a csoki és a sajt. A JÓ csoki itt elég drága sajnos.

Wc: Ha belépsz a helységbe, akkor látsz egy guggolós/ülős csészét és egy lavort teli vízzel, amiben van egy kis edény… Jobb helyeken van mellette kuka, a hülye turistának, aki papírt használ, mert ugye azt nem lehet beledobni. Miután végeztél, a kis edénnyel kell leöntögetned a matériát. Jó magasról, jól célozva, mert egyébként szétfröccsen a víz, ami nem olyan tiszta már… Még nem jöttünk rá, hogy a kis edény, és víz segítségével hogyan lehet segget törölni, ahogy a helyiek csinálják(?). (Egyébként nagyon extrás helyeken van zuhany erre a célra, de a teszteredmények nem voltak 100%-osak) Aki tudja a megfejtést, kérjük küldje el nekünk, mert szeretetnénk óvni a környezetünket, és kevesebb papírt használni ilyen jeles alkalmakkor.

5 megjegyzés:

  1. Szerintem a közlekedés teljesen rendben van. Indiában ugye szintén lazán előznek beláthatatlan kanyarban, de ott egyrészt mindenki 30-cal megy, mert szar az út, másrészt előtte mindenki dudál.
    Thaiföldön egyik sincs meg ezek közül, de mégsincs baj, mert mindenki figyel, és valójában mindig elég széles az út, hogy elférjen egymás mellett 3 jármű. Ha nem, akkor nem előznek, szal csak elsőre tűnik úgy, hogy teljesen hüjék :)

    WC-használat: http://kt.blog.hu/2011/12/08/hogyan_hasznaljuk_az_indiai_vecet

    VálaszTörlés
  2. Amit mi láttunk fent a hegyekben, hogy csomószor nem elég széles az út (szerpentin), ám ennek ellenére előznek és gyorsan mennek a beláthatatlan kanyarokban is (és nem dudálnak). Ezért fagyott meg jópárszor bennünk a vér (pld busz teherautót előz).
    Nem akartam elhinni, hogy tényleg így használják a wc-t, de ez magyarázatot ad arra, hogy milyen matematikai összefüggés van a wc papír elterjedtsége, és az ételmérgezések száma között. Itt két hely volt az eddigi utunk során, ahol ilyen indiai wc volt csak, a többiben volt szemetes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és ezért esznek jobb kézzel...azt hittem ez urban legengya...nyami

      Törlés
  3. az MSG a vegeta alapja is többek között és az összes maggi, knorr tasakban is benne van. amúgy nem biztos, hogy rákkeltő :)

    a boldogság kárpótolja az ilyen földi dolgokat!
    Tirza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na szép... Azért nem csinálunk belőle mi se nagy gondot, élvezzük a falatokat :)

      Törlés